Strani

petek, 5. avgust 2011

Recikliranje volne...

... ali green knitting.

Green knitting,
ker je pletenje krasen eco-friendly hobi.
ker sprošča.
ker ga lahko vklopiš v vsak lifestyle.   
ker gre v vsako torbico.
ker so na voljo ekološko neoporečni materiali in pripomočki. 
ker je lahko zelo poceni ali pa sploh brezplačno, če delaš takole:

- navodila, kako najdeš primerno pletenino v second hand shopu (če starih pletenin nimaš doma) in kaj je primerno za paranje in kaj ne:

Namesto pranja pride v poštev tudi parna kopel - manj možnosti je, da se preja zvozla. Pulover iz druge roke v tem primeru opereš še pred paranjem. Prejo natakneš na kuhalnico in jo fiksiraš nad vročo kopeljo v banji ali v loncu na štedilniku - para navlaži prejo in niti se lepo poravnajo, raztegnejo se navzdol. Pustiš sušiti in previješ v klobke.

Jaz pa največkrat prakticiram navijanje v čvrste klobke, potem pa nanje pozabim za nekaj časa (včasih tudi par let), pa se preja poravna sama. Včasih se poravna popolnoma, včasih pa tudi malo manj, odvisno od sestave.

Nekaj let je sparana in v klobke navita čakala tudi volnena bela jopica, ki sem jo dolgo z veseljem nosila. Poravnano prejo sem previla v dvoje in dobila zares debelo prejo. Ker že osnovna preja ni bila sukana, se je dalo lepo prešteti, da je sestavljena iz štirinajstih niti. S pletilkami št. 7 je v treh večerih nastala kopalniška preproga, ki jo je potrebno samo še podložiti.



Potem pa gre živet novo življenje v kopalnico.


Če sparana preja ni več najlepša in se ji že poznajo leta, jo lahko "okrepimo" in polepšamo z dodatkom prej drugih barv in debelin - jo na preprost način meliramo. Jaz običajno dodam vsaj še dve preji. Primer take preje je tukaj:
Osnovna bordo preja je bila enkrat davno moj kvačkan otroški plašček, nastal pod maminimi pridnimi prsti.
lpd

Ni komentarjev:

Objavite komentar