Strani

četrtek, 30. oktober 2014

Malo Knit-A-Square motivacije


Kvadratki, vreče, nogavičke in vse ostalo počasi že prihajajo, 
super ste!


Sporočam vam, da imamo čas še 
do konca novembra.

Vsem želim prijetno ustvarjanje, 
temperature so že zelooo primerne za pletenje in kvačkanje, mar ne??

lpd


ponedeljek, 6. oktober 2014

Kolagrafija


A že veste, kaj je to?


Kolagrafija je grafična tehnika, ki jo lahko prištevamo med tehnike visokega ali globokega tiska. Matrico izdelamo s tekočim lepilom (najboljše je lepilo Mekol, saj je narejeno na vodni osnovi, je cenovno dostopno, se lepo čisti s prstov in obleke).
Pri kolagrafiji v visokem tisku si lahko predhodno z debelim svinčnikom ali flomastrom narišemo osnutek risbe, ki jo bomo potem prevlekli z lepilom. Pomembno je, da za risanje vzamemo debelo risalo, saj se tako izognemo risanju detajlov, ki jih z lepilom ne moremo narisati. Nato na narisano risbo nanesemo lepilo. Najbolje je, da lepilo stiskamo iz tube. Paziti moramo, da lepila ne nanašamo previsoko, saj se bo potem dolgo časa sušilo in obstajajo večje možnosti, da bodo preveč dvignjeni deli pri odtiskovanju strgali papir. Ko je matrica narejena, jo pustimo, da se posuši. Nato na posušeno matrico s pomočjo tiskarskega valjčka nanesemo barvo. Barva mora biti nanesena na vse dvignjene dele. Namazano matrico nato postavimo na papir za odtiskovanje in naredimo odtis. Odtis lahko naredimo ročno ali s pomočjo tiskarske preše. Odtis pustimo, da se posuši in ga nato še dopolnimo s signaturo.
 (Jesih, 2000)
Pri kolagrafiji globokega tiska pa je potrebno lepilo na tanko nanesti po celotni površini kartona in nato z različnimi risali pobrati lepilo z določenih območij. Matrico nato pustimo, da se posuši. Posušeno matrico nato premažemo s tiskarsko barvo tako, da se ta vtre v zareze. Nato matrico odtisnemo s pomočjo tiskarske preše in izpolnimo še signaturo.
(Urška Žerjal, diplomsko delo, 2012)

Tako smo se mi šli kolagrafijo:





 






Še en namig: za doziranje lepila uporabljamo kar tubice, ki ostanejo od barv za lase.

Veselo packanje vam želim!
lpd


petek, 3. oktober 2014

Huuu huuu!!


Tale je iz knjige, če je še kdo ni zasledil.
Nadzira me z vrha monitorja in skrbi za tapravo delovno vzdušje.


"Kontrola mora bit!", pravi.

lpd